İntihal

Bilim ve Inovatif Teknolojiler Dergisi , % 20'den fazla intihal oranıyla alınan makaleleri reddetme politikası izlemektedir. Bu nedenle, tüm yazarlar ve katkıda bulunanlar, intihal karşıtı politikamızı takip etme güvencesini vermeden önce belgelerini kontrol etmelidir.

Yayın kurulu, intihal konusunda son derece titizdir. Dergide, kendilerine referans vermeden başkalarının fikirlerini ve çalışmalarını almanın haksız ve dürüst olmadığı düşünülmektedir. Başka birinin eserinden tek bir cümle, hatta daha önce yayınlanmış olanlardan bile, atıfta bulunmaksızın kopyalamak intihal olarak değerlendirilmektedir. Bunların yerine kendi ifadelerinizi kullanmanız doğru olacaktır. Yayın kurulu, kendisine sunulan bir makalenin gözden geçirme sürecinde küçük veya büyük intihaller söz konusu olursa reddetme yetkisini korur ve hatta kendisinden intihal yapılanların şikayetiyle ilgili yayını iptal edebilir.

Yayın Etiği


Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Beyanı


Dergi, makalelerin yayınlanması için  yayının her aşamasında  adil ve profesyonel editoryal görevi yerine getiriyor. Derginin yayınlanmasında yer alan tüm taraflar (yazarlar, editörler, hakemler ve yayıncılar) beklenen etik kurallara uymak zorundadır.


Editörlerin Rolü:   Editörlerin rolü; dergiye gönderilen makalelerin, (a) makalenin niteliği, (b) derginin amaçları ve kapsamına uyup uymadığı ve (c) makalenin orijinalliği bakımından dergiye uygunluğunu değerlendirmektir. Editörler gönderilen bir makale hakkındaki bilgileri, ilgili yazar, hakemler veya potansiyel hakemler ya da editörler kurulunun diğer üyeleri dışında kimseye ifşa etmeyecektir. Editörler, inceleme sürecinin hemen ele alınmasını sağlayacaktır. Herhangi bir ırk, cinsiyet, etnik köken, din veya cinsel yönelim gözetmeksizin, yazıların bilimsel içeriğini değerlendirmek esas olacağı unutulmamalıdır.


Hakemin Rolü:   Hakem değerlendirmesi, editörlerin karar vermesinde ve yazarların makalelerinin iyileştirilmesinde yardımcı olması açısından önemlidir. Hakemler, makalede atıfta bulunulan ilgili yayınları işaretleyip daha önce yayınlanmış eserlerle benzerlikleri göstermekle yükümlüdür. Hakemler, çıkar çatışması içinde olan, rekabetçi, finansal kaygısı olan ya da işbirlikçi makaleleri dikkate almamaktadır. Potansiyel bir hakem yazının gözden geçirilmesi için kendini gerekli niteliklere sahip görmüyorsa, bunu derhal editöre bildirmeli ve incelemeyi reddetmelidir. İnceleme için alınan yazılar, gizli belge olarak değerlendirilecek ve editörlerin izni olmaksızın başkalarına gösterilmeyecek veya üzerinde herhangi bir tartışma yapılmayacaktır. Yazarlara, hakem raporları, normal şartlar altında, üç hafta içinde hızlı bir şekilde iletilecektir. Hakemlik görevini kötüye kullanma (gizliliğin ihlali, hakem değerlendirmesinin gecikmesi, intihal veya çıkar çatışmaları) tolere edilmemektedir.


Yazarın Rolü:   Orijinal makalenin yazarları (daha önce yayınlanmamış ya da başka bir yerde yayınlanması düşünülmemiş) yapılan çalışmanın aynı bağlamda önceden yapılmış çalışmaların önemini tartışan, uygulanmış, hatasız bir sunum ortaya çıkarmalı ve başkalarının da konuyla ilgili çalışma türetmesi için yeterli deneysel detayı içermelidir. Daha önce yayınlanmış eserlerle ilgili uygun alıntılar çalışmalarda geçmelidir. Yazarlar, verileri veya yorumlamayı etkilediği düşünülen herhangi bir finansal veya çıkar çatışması durumunu açıklamakla yükümlüdür. Yapılan çalışmayla ilgili tüm finansal destek kaynakları açıklanması zorunludur. Yazarlık; çalışma, tasarım, deneysel uygulama, veri analizi ve yorumlama açısından çalışmalara önemli katkılarda bulunan kişiler ile sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunan tüm kişiler yazar olarak dahil edilmelidir. Bir yazar, yayınlanmış eserde önemli bir hata tespit ederse, makaleyi düzeltmek veya geri çekmek için dergi editörünü bilgilendirmekle yükümlüdür.


Yazarlar, Yayıncılık Etiği Kurulu (COPE)  gerekliliklerinde belirtilen tüm yayın taleplerine  uymak zorundadır.

Bir makalede veri üretmek, değiştirmek ve ya tahrif etmek etik değildir. Verilerin tahrif edilmesi veya üretilmesi, intihal, yazarların kendi çalışmalarının çoğaltılmadan yayınlanması ve işin kötüye kullanılması kabul edilmiyor. Her türlü etik suiistimal durumu çok ciddiye alınır ve COPE kurallarına uygun olarak hall olunacaktır.


Yayıncının Rolü: Kanıtlanmış bilimsel suiistimal, intihal veya hileli yayın durumunda yayıncı; yayın kurulu ile işbirliği içinde, durumu açıklığa kavuşturmak, bir yanlış doğru cetveli yayınlamak veya söz konusu yazıyı geri çekmek için gerekli adımları atmakla yükümlüdür.


 Açık Erişim ve Lisans Politikası


JSIT bir açık erişim dergisidir. Tüm makaleler Creative Commons Atıf Lisansı (CC-BY-NC-ND) şartları altında yayınlanmaktadır. Bu lisans  ticari kazanç ve başka amaç olmadan  indirme ve paylaşımlara  izin veriyor.


Orijinallik


Makalenizi dergiye gönderirseniz, ilk önce  bunun orijinal bir yazı olduğu ve  hiç bir dergide şimdiye kadar yayınlanmadığı anlaşılmaktadır. Yazarın kendi çalışmasının çoğaltılmış yayını dahil olmak üzere intihal, tam olarak veya kısmen atıfta bulunmaksızın dergide  asla tolere edilmez. Yazarlar dergiye gönderilen yazıları  anti-intihal  proqramlarını kullanarak orijinallik açısından  kendileri kontrol ede bilirler.

 

Hakem değerlendirmesi süreci


Dergiye gönderilen tüm  makaleler  öncelikle Editör  tarafından incelenir. Bu aşamada  makalenin kalitesi açısından ve  konudan çok uzak olduğu yargılanırsa, makale incelemesi yapılmadan reddedilebilir. Bu hızlı reddetme süreci, yazarlara editör tarafından  hakem degerlendirme sürecine ihtiyacı olmadığı  anlamına geliyor.

İnceleme sürecine kabul edilen yazılar bazen iki ve ya üç yorumcuya gönderile bilir.  Editör bu yorumculardan geri gelen bildirimlere  dayanarak yazıya uygun karar veriyor.  JSIT'teki politikamız, yazarlara mümkün olduğunca hızlı bir şekilde makaleler  hakkında yazarlara geri bildirim sağlamaktadır.

Aşağıdaki adımlarda açıklanabilecek Bilim ve Yenilik Teknolojileri Dergisi'ndeki editoryal süreçleri açıklıyoruz:

 

• Yazar bir makale sunar ve bir takip numarası alır,

• Makaleye bir editör atanır,

• Yazı işleri ekibi makaleyi incelemeye göndermeye karar verip vermeyeceğine karar verir. Karar, makaleyi incelenmek üzere göndermemekse, editör  yazarla iletişim kurar,

• Editör, makaleyi potansiyel hakemlere gönderir ve yazara bildirilir,

• Hakemler makaleyi incelemeyi kabul eder,

• Hakemler raporlarını editöre sunar,

• Yayın Kurulu raporları tartışır ve editör son kararı verir. Bu süreç hakemlere daha fazla danışmayı ve hakemler arasında editör aracılı iletişimi içerebilir,

• Editör, karar ile  ilgiliyazarla iletişim kurar,

• Karar olumsuz ise, yazar makalesini başka bir dergiye transfer etmeyi seçebilir. Yazının hakem değerlendirmesi yapıldıysa hakem yorumlarını da transfer ede bilir.


Paralel Yayıncılık


Paralel Yayıncılık, bir  makalenin  aynı ya da benzer makalelerin akademik dergilerde ya da başka bir yayınevinde aynı anda iki farklı dergiye gönderdiği bir durumdur. Bu, aynı verilerden türetilen makalelerin, makalelerde önemli bir farklılık bulunmayacak şekilde sunulmasını içerir. Paralel Yayıncılığa ayrıca  farklı dillerde yayınlanan dergilere de  aynı/ benzer makalenin sunulmasıdır.


Yazarlık


Her yazar, makale gönderisinin entelektüel içeriğine yeterince katkıda bulunmuş olmalıdır. İlgili yazar, tüm yazarların çalışmaya katkılarını listelemelidir. Gönderimden sonra  yazarların silinmesi veya eklenmesi gibi  herhangi bir değişiklik olursa, her yazarın imzalı bir mektubu ile onaylanmalıdır.

İlgili yazar, çalışmadaki verilere tam erişime sahip olduğunu ve yayına sunulma kararının nihai sorumluluğunu onaylamış olmalıdır. Kısaca, bir yazar, ilk gönderim ve makalenin sonraki sürümlerinin hazırlanmasına, gözden geçirilmesine veya onaylanmasına ek olarak, deneylerin tasarlanmasına, uygulanmasına  veya analiz edilmesine , yorumlanmasına büyük katkı yapan kişidir. Bir yazının tüm yazarları, sunumunu kabul etmiş ve içeriğinin uygun bölümlerinden sorumlu olmalıdır. Tüm yazarlar okumadan ve onaylamadan önce bir bildirinin sunulması etik bir ihlal olarak kabul edilir.

 

Atıflar


Bir makale  sadece konusuna uygun  atıfları  içermelidir. Çalışmaya uygun olmayan atıfların  eklenmesi kesinlikle önerilmez. Benzer şekilde, bir yazarın kendi  atıfını arttırmak için alakasız olarak makaleye eklemesine  etik değildir.


Çıkar çatışması


Yazarın yazılı izni olmadan onun yayınlanmış bi makalesi, araştırmacının kendi  makalesinde kullanılamaz.Makelenin degerlendirme prosesinde elde edilen bilgi, fikirlerin gizliliginin korunması ve kişisel amaçlar için kullanılmamalıdır. Hakemler her hangi bir yazar, kuruluş ve ya organizasyonla işbirligi, rekabet  ve ya diger ilişkilerden kaynaklanan çatışmalar olduğu zaman makaleleri incelemekten kaçınmalıdır.

 

Bilim ve İnovatif Teknolojiler Dergisi, PNAS'ın (Amerika Birleşik Devletleri  Bilim Akademisinin Bilimsel Çalışmaları) Çıkar Çatışması  ile ilgili kurallarını takip eder.








İndekslenme